Конституционният съд на Германия постанови, че решението, взето преди пет години

...
Конституционният съд на Германия постанови, че решението, взето преди пет години
Коментари Харесай

Германският конституционен съд отмени увеличението на субсидиите за политическите партии

Конституционният съд на Германия постанови, че решението, взето преди пет години за повишение на горната граница за държавно финансиране на политически партии с 25 милиона евро (27,2 милиона долара) годишно е нелегално, предава Associated Press.

Конституционният съд на страната съобщи във вторник, че смяна в закона от 2018 година, подкрепена от необятната ръководеща коалиция при някогашния канцлер Ангела Меркел сред християндемократи и социалдемократи, за увеличение на годишния предел за всички партии до 190 милиона евро, може да ги направи прекомерно подвластни от страната.

Държавното финансиране в Германия подхожда на сумата пари, която политическите партии получават от членове или дарения, до закрепен предел.

Съдиите заключиха, че причините за повишение на тази граница, показани от законодателите по това време - като нуждата от цифровизиране на тяхната връзка - не са задоволителни, с цел да оправдаят нарастването. Те също по този начин не са взели поради спестяванията вследствие на прекосяването към електронна връзка.

Три по-малки партии - Зелените, Свободните демократи и Лявата партия оспориха закона. Зелените и свободните демократи в този момент са в коалиция със социалдемократите, които поддържаха закона. Блокът на Меркел е в съпротива от 2021 година

На този стадий не излиза наяве незабавно какво влияние ще има решението върху към този момент предоставеното на партиите държавно финансиране.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР